Επίσκεψη του ΥΦ.ΕΘ.Α. κ. Σπηλιόπουλου στην ΕΛΒΟ

10 / 10 / 2011

Επίσκεψη του ΥΦ.ΕΘ.Α. κ. Σπηλιόπουλου στην ΕΛΒΟ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10-10-2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος, την Παρασκευή 07 Οκτωβρίου 2011 επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), στη Θεσσαλονίκη. Στην ομιλία του προς τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, μεταξύ των άλλων, επεσήμανε :

«Ο λόγος που είμαι εδώ σήμερα είναι για να τονίσω με την παρουσία μου το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργού κ. Πάνου Μπεγλίτη και εμού, γι’ αυτή την επιχείρηση, που όπως ειπώθηκε πολύ σωστά πριν από λίγο, είναι μια επιχείρηση που στηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι βέβαια και μια επιχείρηση που στηρίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και την οικονομία της Θεσσαλονίκης και αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να τα υποστηρίξουμε συνεχώς. Είμαι εδώ για να σας τονίσω το ενδιαφέρον του ΥΠΕΘΑ, το οποίο θα είναι συνεχές και έντονο. Πριν έρθω εδώ σήμερα, έχετε ασφαλώς ενημέρωση για τις παραγγελίες που πρόκειται να έρθουν άμεσα στην επιχείρηση, αλλά από χθες προετοιμαστήκαμε ακόμη περισσότερο για τις τρείς παραγγελίες που είναι έτοιμες και πρέπει να σας πω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου πιστεύω ότι θα έχετε κάνει τις απαραίτητες συμβάσεις, ούτως ώστε να είναι και αυτό ένα στοιχείο της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ΕΛΒΟ. Το ενδιαφέρον, βέβαια, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δεν θα σταματήσει εδώ. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουμε κουβεντιάσει, και άλλες παραγγελίες που προετοιμάζουμε. Θέλω όμως να σας πω με ειλικρίνεια ότι όλες αυτές οι παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που θα φροντίσουμε να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότερες εδώ, δεν μπορούν να στηρίξουν την επιχείρηση στο σύνολό της και βεβαίως δεν μπορούν να τη στηρίξουν στην ανάπτυξή της. Γιατί η επιχείρηση αυτή ήταν πολύ πιο ισχυρή στο παρελθόν και μπορεί να ξαναγίνει ισχυρή. Έχει τις υποδομές, έχει την τεχνογνωσία, έχει το όνομα, έχει το know how.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όμως δεν μπορούν να στηρίξουν όλη αυτή τη δραστηριότητα. Για αυτό πρέπει να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της επιχείρησης. Είναι κάτι που λείπει γενικώς, από τη χώρα μας. Ξέρω, γιατί έχω κουβεντιάσει πολύ με τον πρόεδρο και με τους εργαζόμενους, καθώς και τους εκπροσώπους τους, ότι προς τα εκεί κινείται η επιχείρηση με γοργά βήματα. Και σε αυτόν τον τομέα θα βοηθήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ήδη αναλαμβάνει πολιτικές πρωτοβουλίες, με άλλα κράτη ούτως ώστε να έρθουν παραγγελίες εδώ, στην ΕΛΒΟ. Γιατί έτσι πραγματικά θα μπορεί αυτή η επιχείρηση να αναπτυχθεί. Όχι να παραμείνει στα επίπεδα που βρίσκεται σήμερα, αλλά να αναπτυχθεί πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Θέλω να σας πω και κάτι ακόμη όμως, γιατί υπάρχουν αμφιβολίες, υπάρχουν ερωτηματικά, υπάρχουν ανησυχίες στους εργαζόμενους, και όχι μόνο σε εσάς, σε όλους τους Έλληνες εργαζόμενους. Σήμερα η πατρίδα μας περνά μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ μεγάλα. Οφείλονται βέβαια στην μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά κυρίως στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στην πατρίδα μας. Προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από το παρελθόν και σήμερα έχουν γίνει εκρηκτικά και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Εμείς, οι Έλληνες, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Αυτή τη στιγμή βλέπετε ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κηδεμονία και είναι αναγκασμένη να περάσει από αυτή τη δίοδο για να βγει ξανά στο ξέφωτο. Οι εργαζόμενοι επωμίζονται πολύ μεγάλο βάρος από αυτή την κρίση και από αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Είναι κατανοητό. Γίνεται ότι είναι δυνατόν καλύτερο για να είναι λιγότερα τα βάρη στους εργαζόμενους και ελπίζουμε ότι σύντομα, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, αυτή η μαύρη περίοδος για την οικονομία και την κοινωνία θα είναι παρελθόν. Αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γι’ αυτό, λέμε, ότι μόνο όταν όλοι οι Έλληνες καταλάβουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε και αγωνιστούμε και συμβάλουμε, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Μέσα σε αυτή την κρίση βέβαια, πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι όρος επιβίωσης της χώρας μας. Άλλωστε αυτός ο θεσμός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, βρίσκονται πολύ ψηλά και στην συνείδηση του κόσμου. Γι’ αυτό κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, η προετοιμασία και η εκπαίδευση, να μην υποβαθμιστεί σε κανένα απολύτως σημείο. Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε την καλύτερη συνεργασία και με την διοίκηση της επιχείρησης και με τους εργαζόμενους. Ξέρουμε όλα τα προβλήματα. Θα συνεργαστούμε και στο μέλλον. Ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει από μεριάς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει. Γιατί θέλουμε αυτή η επιχείρηση, όπως και οι άλλες πολεμικές βιομηχανίες, να είναι εγγύηση για τη χώρα μας και για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».